ההתמכרות לממתקים ושוקולד |
![]() |
![]() |
![]() |
ספורט תזונה ודיאטה - אחר |
השיעור נכתב על ידי : אריק לוי |
שני, 18 אפריל 2011 11:53 |
אנשים רבים המנהלים מאבק יום יומי עם משקלם, נוטים להצטער על חיבתם למוצרי מזון מתוקים. אך החיבה לטעם מתוק היא תכונה מולדת שאין טעם להיאבק בה. כמו בכל דבר שאנחנו מאד אוהבים, כך גם לגבי ממתקים. המשימה האמיתית היא למצוא את שביל הזהב בין חיבתנו לממתקים, עוגות ותופינים ובין אכילת מזון בריא. חיבתנו לממתקים, כגון: שוקולד, עוגות, מסטיקים מוטמעת בהווייתנו ברמה הבסיסית ביותר. הרי, אין זה סביר שהתכונות המולדות הטבועות בנו הן רק שליליות. למעשה, מחקר שפורסם לפני מספר שנים טוען שבדומה לצריכת יין מאוזנת, גם צריכת ממתקים במידה, מאריכה את תוחלת החיים. אנשים האוכלים ממתק אחד עד שלושה בחודש מוסיפים שנת חיים אחת בממוצע לתוחלת חייהם. כך גם שוקולד נחשב למזון המושלם בהיותו מאגר אנרגיה טעים, בריא, ומזין. מדוע אנחנו אוהבים לאכול עוגות, מסטיקים, שוקולד, סוכריות ומיני מתיקה? ישנה הוכחה טובה לכך שצריכת מוצרי מזון אלו ממריצה את הקולטנים הרדומים של מערכת העצבים, באזורים האחראים על ההנאה במוח. חוקרים שלמדו את התנהגות עברי המעבדה, ציינו שאכילת ממתקים השפיעה על אותו חלק במוחם של המכרסמים, אשר הושפע משימוש בסמים. מחקרים דומים בבני האדם הובילו לאותן תוצאות. לכן, קיים הסבר פיזיולוגי לתחושה שיש לחלק מהאנשים המוגדרים כ"מכורים" לאכילת שוקולד, עוגות, מסטיקים ותופינים. בסדרת מחקרים אחרת, עכברים וחולדות נחשפו לכמות גדולה של מוצרי מזון מתוקים. כאשר הפסיקו לספק להם את המזון המתוק, כפות רגליהם החלו לרעוד, והם הפכו לקופצניים ועצבניים. למעשה, המכרסמים חוו סימפטומים של תהליך גמילה מסמים. אין זה אומר ששוקולד זהה להרואין. אך זה מעיד שחיבתנו לממתקים אינה סטייה או ליקוי תפקודי, אלא מהווה חלק מהאופן בו "תוכנתנו" ברמה הגנטית. אם החיבה למתוקים כמו מסטיקים, שוקולד, עוגות וסוכריות מובנית במוח האדם, הרי שלא די בכוח הרצון להתנגד לתשוקה זו, ויש צורך להתגבר עליה באופן מתוחכם. אך לא הכל חיובי באכילת מוגברת של מוצרי מזון מתוקים. כאשר אומדים את ההבדלים בין צריכת שומנים לצריכת סוכרים, מסתבר שתזונה עתירת ממתקים תורמת יותר לעליה במשקל מאשר תזונה עתירת שומנים. הסיבות לכך טמונות באופן השונה של פירוק הסוכרים בגוף, לעומת מוצרי מזון אחרים, כמו בעבודה כמות שכמות שומנים נמוכה מגבירה את הצורך במזון מתוק, וכמובן בעבודה שאנשים שאוהבים מתוק, נוטים לאכול יותר עוגות, מסטיקים, שוקולד.
הוסף תגובה
|
התחברות לאתר