תולדות והתפתחות הקפה |
![]() |
![]() |
![]() |
השיעור נכתב על ידי : אריק לוי |
שישי, 08 אפריל 2011 17:30 |
כשאנו מנסים להתחקות אחרי מקורות הקפה מסתבר כי קשה להפריד בין מציאות לאגדה. סיפורי מעשיות רבות נכרכו במשקה הקסמים שהפך למשקה הפופולארי והנצרך ביותר בכל העולם. אגדה מוכרת וידועה היא כי רועה צאן באתיופיה הבחין לפתע כי העיזים שלו ערניות ביותר לאחר שאכלו פרי אדום שמצאו באדמה. אזר אומץ והחליט לטעום בעצמו את הפרי המוזר והתפלא כי הפרי מעורר אותו ומגביר את ריכוזו. בדיקות שנעשו בעניין אכן גילו כי בתחילה קפה שימש כמזון ולא כמשקה, לוחמים היו אוכלים אותו בכדי לעורר עצמם לפני מלחמות ונעשה בו שימוש לטקסים דתיים וריפוי חולים. קפה החל להיות פופולארי ונפוץ לאחר שהסוחרים הערבים גילו אותו. הערבים החלו לצרוך את הקפה כמשקה, להרתיח את פולי הקפה במים ולשתות אותו. קפה שימש כתחליף ליין שאסור לשתייה על פי האיסלאם. התפתחות נוספת בהכנת קפה החלה כשהסתבר כי טחינת פולי הקפה לאבקה ובישולה במים הביאה ליצירת קפה איכותי ומשובח. וחיש קל הקפה נעשה נפוץ בקרב עמי ערב. גידול הקפה המרכזי בתקופה זו היה בתימן וגידול הקפה נחשב כסוד שאסור היה להעבירו הלאה ומי שחושפו היה צפוי לגזר דין מיתה. במשך שנים תימן שמרה על כוחה בתור ספקית הקפה המרכזית אך בסוף עלה בידם של אנשים להבריח את חוכמת הגידול מתימן לשאר חבלי העולם. מעבר הקפה לאירופה הביא לפתיחת בתי קפה שם החלו בהווי של שתיית קפה בחברותא. דבר שהוביל לתפוצה נרחבת של הקפה והפך אותו לדבר שבשגרה. כמו שגידול הקפה עבר תהפוכות וגלגולים כך הכנת הקפה עצמו התפתחה, בין אם מדובר בהרתחה, בישול, פילטר ועוד. בעבר היה נהוג לשתות קפה אספרסו וקפוצ'ינו אך ורק בבתי קפה היות ודרך ההכנה חייבה מכונות קפה תעשייתיות שלא היו בנמצא בבית. אך ההתפתחות הטכנולוגית הביא לייצור מכונות קפה ביתיות המאפשרות ליהנות מאספרסו וקפוצ'ינו איכותי בקלות יתרה בלא צורך לעבור קורס השתלמות מיוחד. דבר טבעי היה שצריכת קפה תזלוג לבית ואנשים בעיקר באזור המזרח התיכון החלו להכין קפה ביתי בטקסיות רבה, בשיטה הידועה בקרבנו כהכנת קפה טורקי. הכנת קפה טורקי נעשית באמצעות בישול קפה טחון בפינג'ן בליווי מים. ישנם כאלה שמוסיפים להליך הכנת קפה טורקי מיני תבלינים לגיוון הטעם כהל, קינמון וציפורן. מחממים את הקנקן על אש קטנה וברגע שמגיעים לסף רתיחה מסירים את הקנקן מהאש, מחכים זמן קצר ואז מחזירים לאש וחוזר חלילה מספר פעמים לרוב כשלושה ואז מקבלים קפה טורקי באיכות מעולה. דרך פופולארית נוספת לצריכת קפה הינה קפה נמס. קפה נמס הינו אבקת קפה שנטחנה מפולי קפה קלויים. לצורך הכנת קפה נמס כל מה שנדרש הוא ערבוב האבקה עם מים או חלב חם וההנאה מרובה. דרך ההכנה הפשוטה של קפה נמס הפכה אותו לפופולארי בכל העולם ומוכר לכל. אריק לוי
הוסף תגובה
|
התחברות לאתר