תרבות וכלכלת יפן |
![]() |
![]() |
![]() |
חברה ומדינה - מדינות בעולם |
השיעור נכתב על ידי : מנהל האתר |
שני, 22 ספטמבר 2008 12:16 |
"הנס הכלכלי היפני"- הביטויים לכך שיפן נהרסה במלחמה כמעט עד היסוד, ויפן שוקמה במהירות גדולה. מה שאנו מכנים מלחמת העולם השנייה, היפנים מכנים את המלחמה הזו "מלחמת האוקיינוס הגדולה". השיקום של יפן בא לידי ביטוי באחוזי צמיחה גבוהים של התל"ג. יפן עשתה את זה בתקציבים מאוזנים. מבחינה אקדמית- החשיבות של יפן הוא בכך שיפן הוא מקרה חשוב בחקר מדעי החברה. יפן יכולה להיות מנוף באיזו מידה אפשר לאמת, להפריך או לאשש את התיאוריות השונות. האם אפשר ללמוד מהיפנים ולהכליל למקומות אחרים. "הנס הכלכלי היפני"- הביטויים לכך שיפן נהרסה במלחמה כמעט עד היסוד, ויפן שוקמה במהירות גדולה. מה שאנו מכנים מלחמת העולם השנייה, היפנים מכנים את המלחמה הזו "מלחמת האוקיינוס הגדולה". השיקום של יפן בא לידי ביטוי באחוזי צמיחה גבוהים של התל"ג. יפן עשתה את זה בתקציבים מאוזנים. בהיבט חברתי- הרבה פעמים אנו מוצאים כי אחוזי צמיחה גבוהים יוצרים פערים חברתיים גדולים. ביפן היתה יציבות חברתית והפערים החברתיים הצטמצמו. יפן הצליחה לשמור על יציבות פוליטית וכלכלית. זה לא אומר שלא היו הפגנות וסכסוכים, אולם כולם יושבו בדרכי שלום. משברי הנפט שקרו בעולם ופגעו במדינות רבות, יפן הצליחה להתמודד עם המשברים הללו טוב יותר מכל המדינות המתועשות האחרות. יפן הפכה להיות תורמת מרכזית למדינות מתפתחות. היתה תקופה ויפן עמדה במקום הראשון במדינות התורמות למדינות מתפתחות. יפן גם הפכה להיות המדינה המלוות כספים הגדולה בעולם ואין בה כמעט צורך בחברות כוח אדם. לא עבר זמן וטוקיו הפכה להיות מרכז מסחר עולמי מול ניו יורק יפן התחילה תהליך של תיעוש כמדינה המייבאת ידע טכנולוגי, הגדולה שלהם היא היכולת שלהם להעתיק יכולות וטכנולוגיות. יפן לא רק מייבאת אלא גם מפתחת בעצמה ומייצאת טכנולוגיות וידע גם לארה"ב. מבחינה כלכלית יפן היתה הקטר של ההתפתחות הכלכלית באסיה. המעורבות הכלכלית באסיה המריצה את הכלכלות האחרות. היום סין הופכת להיות בית החרושת של העולם אולם במשותף עם יפן. כלומר עדיין יפן משחקת תפקיד חשוב בכלכלה האסיאתית. "הבועה הכלכלית"- מ-1987-1990- נראה היה כי יפן המציאה כלכלה חדשה. נראה היה כי לא היה גבול ליכולת הכלכלית היפנית.
העשור הזה של שנות ה-90 נקרא "העשור האבוד". יפן יצאה מהמשבר הזה אם כי יש בעיות גם כאן. יפן נמצאת בבום חדש שקשור בעלייה הכלכלית של סין. כיצד זרים ראו את התופעות הללו?
דיפלומטיה: במשך שנים רבות, בעיקר בתקופה שלאחר המלחמה, אפשר היה להתייחס אל יפן כאל ענק כלכלי שהוא גם גמד דיפלומטי. היפנים גזרו על עצמם שתיקה ופרופיל נמוך בזירה בינ"ל. המטרה שלהם היתה לשקם את הכלכלה שלהם ולתפוס מקום מרכזי בזירה הבינ"ל. להחזיר להם את היוקרה הבינ"ל שהיתה לה, והיתה לה יוקרה כזו. הדיפלומטיה היפנית היא צמודה לעקרונות האו"ם. יפן חברה באו"ם מ-1956. הבסיס החשוב ביותר שהיה ונשאר בדיפלומטיה היפנית הוא היחסים ההדוקים עם ארה"ב. דבר נוסף שהנחה את הדיפלומטיה היפנית בתקופה הראשונה- יחסים דו צדדיים ופחות פעולה נמרצת במסגרות של ארגונים בינ"ל כמו גם השכרת רכב. בשנים האחרונות אנו רואים פעילות נמרצת במסגרות רב לאומיות. אנו גם מוצאים כי יפן ממלאת תפקיד חשוב בפורומים רב לאומיים במזרח אסיה. באשר ליפן והמזה"ת ובין יפן וישראל- היחסים עברו עליות וירידות אולם אפשר לומר שהיחס של יפן למזה"ת הינו נגזרת של היחסים שלה עם ארה"ב והמקורות שלה של הנפט מהמדינות הערביות במזה"ת. יפן מנסה למלא תפקיד חשוב ועצמאי במיוחד בניסיונות לסייע לישראל ולפלסטינאים להגיע להסכמים. זו החלטה אסטרטגית בדיפלומטיה ביפנית. ההיבט הביטחוני: הכוונה למעורבות הביטחונית של יפן מעבר לגבולות יפן. בתחום הביטחון, יפן לא היתה מעורבת במלחמה מעשית מאז המלחמה. עד לפני מספר שנים כוחות יפנים לא עזבו את יפן באופן מעשי.
הדוקטרינה השתנתה מ-1990 כאשר ההגנה על הבית היא גם מחוץ לבית לגבי כוחות מאיימים.
v יפן לא תחזיק נשק גרעיני v יפן לא תאפשר להכניס לתוכה נשק גרעיני
הוסף תגובה
|
התחברות לאתר